Kulture

Anijet turistike në zbulim të Shqipërisë 

Me anë të një statusi në facebook kryeministrti Edi Rama na uronë mirëmëngjes me kete artikull të bukur.

MIRËMËNGJES

dhe me këtë analizë për Shqipërinë si surpriza e lundrimit turistik të vitit, ju uroj një ditë të mbarë

Anijet turistike në zbulim të Shqipërisë
ANALIZË

Trieste – Me krizën në Lindjen e Mesme dhe Venecian jashtë limiteve, kompanitë rinovojnë itineraret.

Është Shqipëria surpriza e tregut të lundrimit. Vendi që po përpiqet të bëhet i njohur në nivel ndërkombëtar është Saranda, një qytet bregdetar pothuajse ngjitur me ishullin e Korfuzit. E njohur njëherë e një kohë në Itali me emrin Santi Quaranta (Dyzet Shenjtorët), në vitin 1940 u ripagëzua me emrin Porto Edda në nder të Edda Ciano Mussolinit gjatë periudhës së pushtimit italian në Shqipëri.

Sot, edhe falë mediave, një pjesë e popullsisë përfshin dhe atë italiane, edhe pse zyrtarisht është njohur një minoritet grek autokton: faktikisht gjendemi fare pranë kufirit me Greqinë.

Cilët janë faktorët që kanë shtyrë disa kompani lundrimi të eksperimentojnë këtë destinacion? Pikë së pari rënia e kërkesës për në Turqi për shkak të mungesës së e stabilitetit politik të vendit, si pasojë e të cilit të gjitha kompanitë turistike u detyruan të rishikojnë planet e tyre në Mesdheun Lindor. Si fillim u hoqën anijet dhe u spostuan në tregje të tjera: një zgjedhje e detyruar edhe për shkak të çështjes shumëvjeçare të tranzitit të anijeve në Venecia, i cili praktikisht ka ndaluar kalimin nga Adriatiku e të gjitha anijeve të reja. Anijeve të mbetura iu desh të kërkonin brigje të tjera ku të hidhnin spirancën, sidomos në lindje të Detit Tirren i cili është i mbipopulluar.

Kështu Saranda nisi të eksperimentohej para së gjithash nga Holland America Line dhe duke filluar nga ky vit u transformua në destinacion fiks të Msc Crociere. Është pikërisht kompania e Gianluigi Apontes e cila ka në program numrin më të madh të udhëtimeve që prej prillit të kaluar deri në fund të 2018-ës. Msc Poesia do të sjellë pasagjerët e saj në Shqipëri edhe 10 herë të tjera këtë vit dhe 23 të tjera janë parashikuar për sezonin e ardhshëm.

Pastaj gjejmë Holland America që ka sjellë Westerdamin në “Vendin e Shqiponjave”, ndërsa vitin tjetër do të sjellë dhe Oosterdamin. Ndërsa operatorë të tjerë kanë në program udhëtime të rastësishme, si p.sh. Cunard, Hapag-Lloyd, Oceania, P&O Cruises, Phoenix Reisen, Regent dhe Silversea.

Porti i qytezës shqiptare nuk ka struktura të mjaftueshme për të akomoduar një anije të madhe lundrimi, kështu që linjat e lundrimit qëndrojnë larg portit dhe i transportojnë pasagjerët me mjetet e tyre. Porti i vogël është ngjitur me lungomaren ku ndodhet dhe pjesa më e madhe e lokaleve që, falë turistëve, e kanë rritur ndjeshëm xhiron e tyre. Deri tani Saranda ishte destinacion turistik kryesisht në nivel kombëtar. Nuk ka dyshim që plazhet që e rrethojnë atë janë parajsa të vërteta turistike që ende nuk njihen, ndaj dhe turistët që udhëtojnë me anije nuk i vlerësojnë sa duhet ato.

Po të konsiderosh pastaj çmimet e ulëta të taksive dhe shërbimeve që ofrojnë strukturat në plazh, ekskursionet e organizuara individualisht janë shumë të përhapura. Detaj jo i vogël: mund të paguani fare mirë në euro që tregtarët vendas e konsiderojnë një monedhë të “çmuar”. Sigurisht që kompanitë organizojnë dhe ekskursione kulturore dhe në natyrë: vendet më të preferuara për t’u vizituar janë kështjella e Ali Pashë Tepelenës, vendi arkeologjik i Butrintit, kisha bizantine e Shën Kollit në Mesopotam, si edhe burimet e panumërta piktoreske të Syrit të Kaltër.

Show More

Related Articles