NATO po vlerëson propozimin e qeverisë shqiptare për bashkëfinancimin e një baze ushtarake detare në portin e ri tregtar të Porto Romanos.

I pyetur për zgjerimin e NATO-s në dhjetë vitet e ardhshme, Stoltenberg tha se udhëheqësit e NATO-s përsëritën në Madrid se politika e dyerve të hapura të NATO-s mbetet në fuqi.

Duke komentuar ndërtimin e një baze detare në Detin Adriatik që NATO po negocion me Shqipërinë dhe investime të tjera të mundshme dhe vendosjen e trupave në rajon, Stoltenberg tha se Koncepti i ri Strategjik i NATO-s, i miratuar në Samitin e Madridit, konfirmon edhe një herë strategjinë e Ballkanit Perëndimor, me rëndësi për Aleancën.

NATO do të vazhdojë të promovojë stabilitetin, sigurinë dhe bashkëpunimin në rajon, duke përfshirë përpjekjet e përditshme të KFOR-it, të selisë sonë në Sarajevë dhe të zyrës sonë në Beograd, tha Stoltenberg, duke shtuar se siguria dhe stabiliteti në Ballkanin Perëndimor është e rëndësishme për NATO-n dhe për paqen dhe stabilitetin në Evropë.

Stoltenberg tha se NATO dhe Serbia kanë pasur një partneritet të ngushtë prej vitesh, i cili bazohet në dialogun politik dhe bashkëpunimin praktik, me respekt të plotë për politikën e neutralitetit ushtarak të Serbisë.

Dialogu politik ndërmjet NATO-s dhe Serbisë merr forma të ndryshme, përfshin kontakte ndërmjet zyrtarëve serbë dhe NATO-s dhe marrëdhënie të vendosura mirë ndërmjet komandantit të KFOR-it dhe shefit të shtabit serb, tha Stoltenberg. Ajo që i bën të mundshme këto marrëdhënie është fryma konstruktive dhe respekti i ndërsjellë, i cili duhet të vazhdojë, shtoi ai.

I pyetur nëse është i shqetësuar për stabilitetin afatgjatë të Kosovës, Stoltenberg tha se ka diskutuar me lidershipin e Prishtinës dhe Beogradit për tensionet në Kosovë dhe shtoi se të dyja palët duhet të qëndrojnë të qetë, të shmangin veprimet e njëanshme dhe të angazhohen në mënyrë konstruktive në dialogun e ndërmjetësuar nga BE.

Në përputhje me mandatin e tij në OKB, misioni i KFOR-it po monitoron nga afër situatën dhe është i përgatitur të ndërhyjë nëse rrezikohet stabiliteti. Misioni ynë është i përqendruar në sigurimin e një mjedisi të sigurt dhe të sigurt dhe lirinë e lëvizjes për të gjithë popullin e Kosovës, tha Stolternberg.

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s tha se Aleanca vazhdon të mbështesë plotësisht dialogun e ndërmjetësuar nga BE dhe u bën thirrje të gjitha palëve të vazhdojnë negociatat sepse ato janë të një rëndësie kyçe për paqen dhe sigurinë rajonale

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *