KultureTe gjitha

Grupi Etnik nga Kalabria Bilte e Firmozes vazhdojnë të përkrahin kulturën tonë Arbreshe edhe pas 550 vjetësh (Foto/Video)

Grupi Bilte e Firmozes është nga Acquaformosa (Firmoza) në Kalabri të Italisë. Ata janë të përkushtuar për të ruajtur gjuhën dhe kulturën tonë Arbreshe të qytetit tonë. Ata marrin pjesë në arkivat (Valljet) në të gjithë komunitetet e Arbreshe në Itali dhe kudo që ata janë të ftuar dhe sponsorizuar. Këtë vit, në muajin maj, grupi u shfaq edhe në Capo Rodoni në Shqipëri me rastin e festimit të ditëlindjes së madhe të Gjergj e Kastriot Skanderbergut 550.

Kjo ishte hera e parë që grupi udhëtoi në atdheun e tyre Shqipëria. Ata ishin shumë emocionalë dhe të habitur nga ekperienca atje… ata ndiheshin në shtëpi dhe shpresonin të ktheheshin shumë herë më shumë. Të jesh në Shqipëri nuk ishte vetëm ëndrra e tyre, por edhe përgjegjësia e tyre thonë. “Ne Arbreshe kemi mbajtur ose gjuhën dhe traditat bredhin edhe më shumë se 550 vjet dhe janë të përkushtuar për të va zhduar përgjithmonë. Ne jemi shumë krenarë për etninë tonë shqiptare dhe e jona është një mesazh dashurie dhe vëllazërie “. Bilte e Firmozes është dedikuar posaçërisht për origjinalitetin dhe autenticitetin e grupit të tyre dhe për të udhëhequr brezin e ri për të mbledhur të tyre dhe për të vazhduar me traditat dhe gjuhën Arbreshe.

Nëse ju pëlqen të kontaktoni grupin, ju mund ta bëni këtë: Giovanni Buono Busciacco (president): 011 39 377 4307405. Email: busciacco49@gmail.com\ Elena Busciacco.

Më shumë

Artikuj të ngjashëm

%d bloggers like this: