LajmeTe gjitha

Lëndët mësimore të Komitetit të Sigurimit të Shtetit në Bashkimin Sovjetik

Lëndët mësimore të Komitetit të Sigurimit të Shtetit në Bashkimin Sovjetik

Oficerët e Sigurimit të Shtetit, të diplomuar në shkollën e lartë të MPB-së, profili sigurim, u shkolluan në bazë të një programi të kopjuar nga shkolla sovjetike e spiunazhit.
Nisur nga fakti se vitet 1947-1961, shumë kuadro të Sigurimit të Shtetit të Shqipërisë u edukuan në këtë shkollë, ia vlen të njihemi me lëndët mësimore që jepeshin atje. Fillimisht kuadrot bënin një shkollë speciale të mesme 2-vjeçare, e pastaj kalonin te shkolla e lartë. Pas vitit 1961, programet e shkollës së Saukut, jo vetëm në emërtesa, por në tërësi, ishte sovjetike. Si pasojë e kësaj, ndjenja e rusolfilisë, ishte shumë e lartë te kuadrot që diplomoheshin këtu.
Në Shqipëri, duhej të kishte dalë një ligj që të mos njihte diplomën e kësaj shkolle sepse oficerët e kësaj arme nuk janë aspak të vlefshëm për rendin aktual të Shqipërisë, madje vijojnë të jenë të dëmshëm.
Shërbimi sekret sovjetik, ishte në nivelin e një komiteti shtetëror pranë Këshillit të Ministrave. Lëndët që mësoheshin në Shkollën e Lartë e Sigurimit të Shtetit në Bashkimin Sovjetik ishin këto:

1-Bazat e marksizëm-leninizmit
2-Ekonomi politike
3-Materializmi dialektik e historik
4-Teoria e shtetit dhe e të drejtës
5-Historia e doktrinave politike
6-Historia shtetit e së drejtës
7-Historia shtetit e së drejtës të Bashkimit Sovjetik
8-E drejta shtetërore sovjetike
9-E drejta shtetërore e vendeve të demokracisë popullore
10-E drejta shtetërore e vendeve borgjeze
11-E drejta ndërkombëtare
12-E drejta administrative sovjetike
13-E drejta civile
14-E drejta e punës
15-E drejta financiare
16-E drejta bujqësore e kolkoziane
17-Procedura civile
18-E drejta penale
19-Organizimi gjyqësor dhe i prokurorisë me BS
20-Procedura penale
21-Kriminalistika
22-Disiplina speciale nr.1 (bazat e punës agjenturiale-operative)
23-Disiplina speciale nr.2 (bazat e punës së kundërzbulimit)
24-Disiplina speciale nr.3 (puna hetimore dhe kriminalistika)
25-Mjekësi ligjore
26-Psikiatri gjyqësore
27-Gjuhë e huaj
28-Përgatitje ushtarake
29-Fizkulturë

Nga Kastriot Dervishi
Më shumë

Artikuj të ngjashëm

%d bloggers like this: