Kulture

Nenedetsja 105,nje pjese e rendesishme e historise shqiptare,tashme 60 vjet

Ishte tetori i vitit 1958,kur nendtesja 105,ne ate kohe me emer edhe Tufani,nisi lundrimin e pare,se bashku me tre nendetset e tjera qe perbenin ne total kater nendeteseset e marines shqiptare. Lundrimi i pare qe perkon edhe me krijimin e 60 vjetorit te brigades se pare te nendteseve ne bazen e pashalimanit ne Vlore.

Nje histori qe tek shqiptaret vijon te shquhet me emrin e nendetses 105,ndersa tashme 60 vjet mne vone,baza e pashalimanit ka mirepritur edhe nje here ata,te cilet u bene pjese e brigades se pare dhe te vetme te nendetesve ne marinen luftarake shqiptare. Ish nenujesa e kuadro qe kane sherbyer ne nedteset shqiptare,por edhe nishin pjese e rendesishme e tyre u bene opjese pas 60 vitesh seris ne bazen e pashalimanit ne Vlore.

Petrit Myftiu ish komandant dhe pjestar i lundrimit te pare te nendteseve nga baza e pashalimanit,percolli edhe nje here me emocion dhe para ish ushtarakave emocionet e 60 viteve me pare.

Nuk ka munguare dhe prania e drejtuesve te marines shqiptare dhe koomanandt i forces detare shqiptare,gjeneral major Ylber Dogjani qe i ka cilesuar ish ushtaraket si pjesa me e rendesishme e historise se marines shqiptare.

Sot nendetsja 105, qendron serish aty ne bazen e pashalimanit,e rikthyer prej vitit 2015 ne vendin ku i takon ne baze. Por tashme thjesht si nje monument kuklture,pas reastaurimit, qendron aty ku edhe nisi lundrimin e pare te saj ne vitin 1958,por qe tre vite me vone nga lundrimi i pare mbeti me emrin e saj 105 pjese e historise shqiptare dhe jo vetem te marines.

Loading…

Më shumë

Artikuj të ngjashëm

%d bloggers like this: