Shenja paralajmëruese janë duke u dhënë për ekonominë globale nga inflacioni i lartë, rritja drastike e normave të interesit dhe lufta në Ukrainë.

Aktualisht ka një shans 98.1% për një recesion global, sipas një modeli probabiliteti të drejtuar nga Ned Davis Research.

E vetmja herë tjetër që modeli i recesionit ishte kaq i lartë ka qenë gjatë rënieve të rënda ekonomike, gjatë krizës financiare globale të 2008 dhe 2009.

“Kjo tregon se rreziku i një recesioni të rëndë global do të rritet për ca kohë në 2023,” pohojnë ekonomistët në Ned Davis Research në një raport të premten e kaluar.

Ndërsa bankat qendrore rrisin përpjekjet e tyre për të vënë nën kontroll inflacionin, ekonomistët dhe investitorët po bëhen më të zymtë.

Shtatë nga 10 ekonomistë të anketuar nga Forumi Ekonomik Botëror e konsiderojnë një recesion global të mundshëm, sipas një raporti të botuar të mërkurën.

Ekonomistët anuluan parashikimet e tyre për rritjen ekonomike dhe presin që pagat e rregulluara nga inflacioni të vazhdojnë të bien gjatë pjesës tjetër të këtij viti dhe të ardhshmit.

Duke pasur parasysh rritjen e çmimeve të ushqimit dhe energjisë, ekzistojnë shqetësime se kostoja e lartë e jetesës mund të çojë në trazira.

79% e ekonomistëve të anketuar nga Forumi Ekonomik Botëror presin që rritja e çmimeve të shkaktojë trazira sociale në vendet me të ardhura të ulëta, krahasuar me 20% në ekonomitë me të ardhura të larta./oranews

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *