Numri i emigrantëve që kanë arritur në brigjet e Britanisë me varka të vogla këtë vit ka kaluar mbi 29.000. Gjithsej 538 persona u kapën në gomone duke kaluar të martën në Kanalin Anglez, njoftoi ministria e Mbrojtjes.

Shumica u çuan në portin në Donver ndërsa të tjerët në Ramsgate në Kent. Ardhjet e fundit e çojnë numrin e njerëzve të nxjerrë në breg në brigjet e Kent dhe Sussex në 29.099 këtë vit.

Gjatë vitit 2021 kishte 28.526 migrantë të ndaluar dhe ky ishte një numër rekord krahasuar me 8410 në 2020. Vetëm në dy javët e para të shtatorit 4056 njerëz kanë mbërritur me 96 varka.

Kushtet e motit në Kanal janë përkeqësuar duke penguar mundësitë që varkat e vogla të rrezikojnë kalimin. Por me motin më të mirë që pritet javën e ardhshme, shifrat rekord pritet të rriten sërish.

Natalie Elphicke, deputete për Dover, tha: “Numrat e mbërritjeve janë thellësisht shqetësuese. Është jetike të shohim fundin e krizës së anijeve të vogla, pasi detet do të bëhen më të ftohtë dhe më të ashpër ndërsa shkojmë në vjeshtë dhe dimër.”

“Tani nevojitet veprim për të shmangur humbjet e mëtejshme tragjike të jetës në Kanalin Anglez.”

Lajmi vjen më shumë se katër muaj që kur ish-sekretarja e Brendshme Priti Patel njoftoi planet për të dërguar emigrantë në Ruandë në përpjekje për të penguar njerëzit të kalojnë Kanalin.

Që atëherë, 23,293 njerëz kanë mbërritur në Mbretërinë e Bashkuar. Më 14 prill, Patel nënshkroi atë që ajo e përshkroi si marrëveshjen e “parë në botë” me Ruandën, sipas së cilës vendi i Afrikës Lindore do të pranojë emigrantët që Britania e Madhe konsideron se kanë ardhur “ilegalisht” dhe për këtë arsye janë të papranueshëm sipas rregullave të reja të imigracionit.

Numri i njerëzve që mbërrijnë në Mbretërinë e Bashkuar me varka të vogla nga Franca, pas lundrimit në korsitë e ngarkuara të transportit është rritur në mënyrë të qëndrueshme vitet e fundit.

Gjatë vitit 2019 pothuajse 1900 njerëz kishin kaluar kanalin dhe në 2020 gjithsej 8410 azilkërkues kishin mbërritur në tokën britanike me varka të vogla. Shifrat filluan të rriten ndjeshëm deri në vitin 2021 kur 28,526 migrantë kaluan Kanalin, sipas të dhënave të publikuara nga Home Office.

Rekordi i emigrantëve të vitit 2022

Numri është rritur në mënyrë të qëndrueshme çdo vit që kur 299 persona u zbuluan duke bërë udhëtimin në vitin 2018. U zbuluan 1,843 kalime në vitin 2019, 8,466 në 2020 dhe 28,526 në 2021, sipas Zyrës së Brendshme.

Totali aktual për vitin 2022, 29,099 është gati dyfishi i numrit në këtë pikë të vitit të kaluar (14,474). Nga 29,099 personat që janë zbuluar deri më tani këtë vit, 23,831 kanë kaluar që kur qeveria njoftoi më 14 prill se kishte rënë dakord për një marrëveshje për të dëbuar disa azilkërkues në Ruanda.

Fluturimi i parë i dëbimit, që ishte planifikuar më 14 qershor, u ndalua mes një sërë sfidash ligjore. Në vitin 2021, më shumë se gjysma e njerëzve të zbuluar duke kaluar Kanalin ishin të kombësisë iraniane ose irakiane (përkatësisht 30% dhe 22% e totalit).

Një tjetër 10% ishin Eritreanw, 9% ishin Sirianë dhe 5% ishin nga Afganistani. Ish-sekretarja e Brendshme Priti Patel tha në Dhomën e Komunave më 5 shtator se shtetasit shqiptarë përbënin rreth 60% të njerëzve që mbërrinin në Mbretërinë e Bashkuar me anije të vogla gjatë verës. Mesatarja është rritur në mënyrë të qëndrueshme që nga fillimi i 2021.

 

Image

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *